Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΟΚ -Ινδία: Δολοφονούν τα κορίτσια λίγο μετά τη γέννησή τους

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της δολοφονίας ή εγκατάλειψης σε ορφανοτροφεία - αν είναι τυχερά - πολλών κοριτσιών στην Ινδία, λίγες ώρες... μετά τη γέννησή τους.


"Οι περισσότεροι Ινδοί είναι απασχολημένοι με το πώς θα εξασφαλίσουν δύο γεύματα την ημέρα" σχολίασε στον Guardian, ο Ζαχίρ Αμπάς, αρχισυντάκτης της ινδικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Udaipur Times.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, οι Ινδοί που δεν θέλουν να έχουν στην οικογένεια κορίτσια, έχουν τρεις εναλλακτικές: να τα δολοφονήσουν με όποιο ερασιτεχνικό τρόπο μπορούν (και τα παραδείγματα είναι φρικτά), να τα δώσουν σε ορφανοτροφεία ή να κάνουν άμβλωση.

Στην Ινδία υπάρχουν 914 κορίτσια ανά 1000 αγόρια, ενώ ειδικά στο κρατίδιο του Ρατζαστάν 883 κορίτσια ανά 1000 αγόρια - μία από τις χειρότερες αναλογίες μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα.

Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, μεγάλη ευθύνη έχουν οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις, όταν διαπιστωθεί με υπέρηχο ότι το έμβρυο είναι κορίτσι.

Να σημειωθεί ότι ένας έλεγχος ρουτίνας κοστίζει περίπου επτά ευρώ - ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ινδία μόλις που ξεπερνά τα 900 ευρώ.

Ωστόσο, δεν επιλέγουν όλοι οι γονείς τον δρόμο της άμβλωσης. Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που σκοτώνουν το παιδί τους μόλις γεννηθεί. Τα παραδείγματα είναι ανατριχιαστικά.

Πρόσφατα, ένα ζευγάρι προσπάθησε να θάψει ζωντανό το νεογέννητο κοριτσάκι του, στην πόλη Ντάουσα του κρατιδίου του Ρατζαστάν.

Τον περασμένο χρόνο η εφημερίδα Udaipur Times δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός θηλυκού βρέφους μόλις τριών μηνών που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε υπόνομο κοντά στο κέντρο του Ουνταΐπούρ.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένα βρέφος μόλις λίγων ωρών, βρέθηκε σφηνωμένο σε μία υδρορροή. Προεξείχε μόνο το κεφάλι του.

Ένα άλλο εγκαταλείφθηκε τον χειμώνα ακριβώς δίπλα σε μία βρύση που έσταζε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, από τα 71 μωρά που βρέθηκαν στο ορφανοτροφείο του Γιογκούρου Ντεβέντρα Αγκραουάλ τα τελευταία πέντε χρόνια, τα 48 υιοθετήθηκαν.

Ο ίδιος ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον.

Οι οικογένειες στην Ινδία δηλώνουν με κάθε τρόπο την απέχθειά τους προς τις γεννήσεις κοριτσιών:

"Έχω γνωρίσει κορίτσια που ονομάζονται Μάφι, που σημαίνει "συγνώμη", και ένα που ονομάζεται Νταπού, που σημαίνει "αρκετά" - ήταν το πέμπτο κορίτσι στην οικογένειά της" εξήγησε η Ούσα Τσαουντχάρι, διευθύντρια προγράμματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Βικάλπ (Εναλλακτική), που υποστηρίζεται από την Action Aid, τη Unicef και την Oxfam.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...